Ekonomi

Türk iş makinaları sektörü analiz raporunu yayınladı.

Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER), İstif Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İSDER), Makina İhracatçıları Birliği (MAİB) ve Türkiye Makina Federasyonu iş birliğiyle hazırlanan “Makine ve Ekipman Kiralama Pazar Analizi Raporu”na göre ( MAKFED) “Kiralama sektörü” önümüzdeki 15 yılda yüzde 50 büyüyecek.

İMDER’den yapılan açıklamaya göre, dünya çapında pazar büyüklüğü yaklaşık 120 milyar dolara ulaşan ve yüzde 50 büyümesi beklenen makine ve ekipman kiralama pazarında Türkiye iş, inşaat ve istif makineleri sektörü, etkili oyunculardan biri olmaya hazırlanıyor. Önümüzdeki 15 yıl içinde yüzde

Küresel pazarlarda tüm parça ve branşlardan gelen ihtiyaçların hızla artması ve kaynakların kısıtlı olması “kiralama” gibi analiz formüllerini ön plana çıkarırken, makine ve ekipman kiralama pazarının büyüklüğünün 2027 yılında 179,6 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor.

İMDER Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Akgün ve İSDER Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Karataş, gazetecilerle bir araya gelerek ilk kez hazırlanan raporun sonuçlarını, sektörün durumunu açıkladı. bu yılın ilk 6 ayına ait gelecek hedefleri ve sektörel dış ticaret verileri.

İMDER ve İSDER tarafından açıklanan rapor, Türkiye’de kiralama sektörüne özel detaylı sektörel röportaj, inceleme ve analizlerin yer aldığı ilk çalışmalardan biri olma özelliği taşıyor. Rapora göre Avrupa ve Kuzey Amerika’daki kiralama şirketleri segmentin yüzde 80’inden fazlasını temsil ediyor.

Sonuçlardan biri, Çin’deki kiralama pazarının dikkat çekici bir şekilde büyümesi ve en çok büyüyen beş şirketten üçünün Çinli şirketler olması.

Raporda, dünya pazarındaki ilk beş şirketin tek başına yaklaşık 20 milyar euro gelir elde ettiği varsayılırken, bu şirketlerin küresel pazarın neredeyse yüzde 20’sine tekabül eden bir büyüklüğe sahip olduğu görülüyor.

2022 rakamlarına göre toplam 6 milyar dolarlık cirosu ve yaklaşık 400 bin kişiye yarattığı istihdamla öne çıkan Türk iş, inşaat ve istif makinaları sektörü, kiralama sektöründe büyüyen pazarda yeni fırsatları yakalamayı, Avrupa Birliği’nin (AB) yeşil dönüşüm amaçlarına uygun bir yol haritası oluşturmak ve yeni fırsatlar yaratmak. Teknolojilerle küresel rekabete ayak uydurarak dünya pazarını güçlendirmeyi amaçlamaktadır.

Türkiye’nin potansiyeli rakip ülkelere göre daha fazla

Rapora göre, 2021 yılı itibarıyla küresel iş ve endüstriyel makine-teçhizat pazarında Kuzey Amerika yüzde 38’lik payla ilk sırada yer alırken, onu yüzde 28’le Avrupa, yüzde 26’yla Asya Pasifik, 6’yla Orta Doğu ve Afrika takip ediyor. yüzde ve yüzde 3. Latin Amerika onu takip ediyor. Asya-Pasifik bölgesi yakın gelecekte en yüksek büyüme oranıyla pazarın liderliğini üstlenebilecek bölge olarak görülüyor.

Türkiye, Avrupa bölgesi kapsamında ele alınırken, Avrupa iş ve sanayi makine-ekipman kiralama pazarı, pazar payı açısından 29,70 milyar dolar ile Kuzey Amerika’nın ardından ikinci sırada yer alıyor.

Teknoloji devriminin önümüzdeki çeyrek yüzyılda makine-teçhizat kiralama pazarındaki büyük dönüşümün lokomotifi olmaya aday olduğuna dikkat çekilen raporda, Türkiye’nin artık yeni bir ülke olarak büyük bir potansiyele sahip olduğu görülüyor. Makine-ekipman kiralama pazarında rakip ülkelere göre gelişmekte olan bir pazar.

İMDER’in MAİB’in bilgilerine dayanarak yaptığı açıklamaya göre, Türk iş ve iş makineleri sektörü yılın ilk 6 ayında 1 milyar 112 milyon dolar ihracat, 1 milyar 104 milyon dolar ithalat yaptı.

“Yeni eserlere imza atmaya devam edeceğiz”

Açıklamada görüşlerine yer verilen İMDER Yönetim Kurulu Başkanı Az Akgün, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için öncelikli sektörler arasında yer alan bölümün, istihdam olanağıyla öne çıkan alanların ortasında yer aldığını belirterek, şöyle konuştu: sağladığı değerle birlikte ülkenin sosyo-ekonomik kalkınmasına da büyük katkılar sağlamaktadır.

Akgün, “‘Büyük Türk Yüzyılı’ vizyonu doğrultusunda imalat sanayinde konumunu güçlendiren segmentimiz, 2022 yılındaki yaklaşık 4 milyar dolarlık cirosu ve istihdamıyla çıtasını hız kesmeden yükseltmeye devam ediyor. yaklaşık 250 bin kişiye imkan sağlıyor.Sektörün çatı kuruluşu olan İMDER, 20 yılı aşkın süredir faaliyet gösteriyor.İş ve iş makinaları sektörünün katlanarak büyüyen ilerleyişinde tüm sektör temsilcilerine rehberlik etmeyi misyon edinmiştir. Günümüzün ağır rekabet koşullarında Türk markasının gücünü her platformda göstermek için yeni çalışmalara imza atmaya devam edecektir.” ifadelerini kullandı.

Türk inşaat, inşaat ve istif makineleri sektörlerinin küresel rekabette öne çıkabilmek ve geri kalmamak için teknoloji geliştirme ve sürdürülebilirlik odaklı eksen oluşturmanın gerekliliğinin bilincinde olduklarını ifade eden Akgün, amaçlarının sektörleri süreçlere kazandırmak olduğunu kaydetti. Dünya ile rekabet eden, bilgi birikimi ve dünyadaki gelişmeler doğrultusunda yenilenen çözüm ve projelerle.

“Yeni teknolojilere ve küresel rekabete ayak uydurarak üretim gücümüzü artırıyoruz”

İSDER Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Karataş, tüm dünyanın “küreselleşme” olarak tanımlanan bir süreçten geçtiğini ve etkilerinin tüm sektörlerde yoğun bir şekilde hissedildiğini vurguladı.

Karataş, “Yeni teknolojilere ve küresel rekabete ayak uydurarak üretim gücünü artıran şubemiz, açıklanan Ocak-Haziran 2023 rakamlarına göre ihracatını geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 34 oranında artırdı” dedi. MAİB tarafından 374 milyon dolara çıkarıldı.Katma değeri yüksek üretim gücümüz.Yaklaşık 130 bin kişiye sağladığımız istihdam ve ‘Büyük Türk Yüzyılı’ vizyonu doğrultusunda hedeflerimizi gerçekleştirmeye devam ediyoruz. 2022 yılında ciro rakamlarımızın yaklaşık 2 milyar dolar olduğunu açıkladık.

Raporda öne çıkanlar

Türkiye’de makine-teçhizat kiralama pazarının nispeten yeni bir iş alanı olduğunun altını çizen rapor, pazarın büyümeye devam edeceğini öngörüyor.

Dünya pazarının, pazarın çoğunluğunu oluşturan ilk beş hizmet sağlayıcı tarafından kontrol edildiğini belirten rapora göre, Avrupa Kiralama Birliği’nin resmi dergisi International Rental News’in Haziran 2022’de yayınladığı IRN100 araştırması şunu gösterdi: Kiralama pazarında ilk 100’de yer alan şirketlerin, 2020 yılında gelirlerinin yüzde 6,4 düşerken, 2021’de yüzde 15 artışla 56,9 milyar dolara yükseldiğini ortaya koydu.

Türkiye iş ve iş makinesi ekipman kiralama pazarının büyüklüğünün 2021 prestijiyle 443,7 milyon Euro olduğu belirtiliyor. Pazar 2021 yılında bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 6,1 büyüme kaydetti.

Makine-teçhizat filo büyüklüğü açısından ilk 10’da yer alan firmalar toplam parkın yaklaşık yüzde 68’ine sahipken, diğer 408 firma sadece yüzde 32’ye sahip.

saricam-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu