Haber

CHP Sözcüsü Öztrak, MYK toplantısına ilişkin açıklamalarda bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremlerin mutlaka geleceğini belirterek, “Bu şehirleri depreme karşı güçlendirecek hiçbir önlem almadılar. deprem müdahale planı.” söz konusu.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı.

Görüşmeye ilişkin açıklama yapan Parti Sözcüsü Öztrak, Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremlerin üzerinden bir hafta geçtiğini hatırlattı.

Öztrak, sarsıntıların ardından günlerce enkazdan canlı çıkarılan her çocuğun, annenin, babanın acıyı hafiflettiğini ancak ilk 24 saatte erken ve etkili bir müdahale ile binlerce vatandaşın kurtarılabildiğini belirtti.

Bugünkü prestijiyle depremde 31 bin 643 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 80 bin 278 vatandaşın da yaralandığını belirten Öztrak, hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi.

Depremlerin ardından hükümetin süreci yönetemediğini belirten Öztrak, “Milletimiz yaşadığı her afette bedelini ağır ödemiştir. Milletimiz her afette ya devlet yönetimini sokaklardan toplamış ya da geri çekmiştir. Enkazın altından çıkardı. Bugün de aynısı oluyor.” dedi.

Depremin ardından 36 saat sonra hükümetin ne yapacağını şaşırdığını ifade eden Öztrak, arama kurtarma ekipleri olan Mehmetçiklerin seferber edilemediğini ve milletin duruma el koymak zorunda kaldığını kaydetti.

CHP’nin afet bölgesinde gerekli desteği verdiğini belirten Öztrak, arama kurtarma çalışmalarının sona yaklaştığını ve yeni bir sürece girildiğini söyledi.

“142 belediyemizin 5 bin 192 aracı ve 13 bin 116 personeli deprem bölgesinde”

Öztrak, görüşmede her ilde depremzedelere yardımların en aktif şekilde yapılabilmesi için oluşturulması gereken uyum yapısını da ele aldıklarını söyledi.

“Şu anın prestijiyle deprem bölgesinde 142 belediyemizin iş makineleri, itfaiye, ambulans, arama kurtarma ve 13 bin 116 çalışanı olmak üzere toplam 5 bin 192 araç görev yapıyor. 4 uçak, 5 gemi, 2 vapur ve 2 tren vagonu ile bölgeye gıda, hijyen, giyecek ve diğer insani yardım malzemeleri ulaştırıldı. 110 bin ekmek kapasiteli 11 portatif fırın, 488 jeneratör, 1 milyon 396 bin battaniye, 61 bin 739 soba ve soba, 4 bin 967 çadır, 135 konteyner, 321 portatif tuvalet ve duş belediyelerimiz tarafından dağıtıldı. 46 tır, 14 minibüs ve 2 iş makinesi ile insani yardım TIR’larını afet bölgesine ulaştırın.”

“Acil çadır ve konteyner ihtiyacı var”

İlk hafta geride kalırken deprem bölgesindeki tablonun çok ağır olduğunu belirten Öztrak, barınma, ısınma, hijyen ve iletişim konusunda önemli hususların olduğunu kaydetti.

Öztrak, bu aşamadan sonra CHP’li belediyelerin kentlerin temizlik, barınma, ısınma ve hijyen yardımlarına daha çok ağırlık vereceğini belirtti.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun gözetiminde belediyeler, kurum ve hayırsever iş insanlarıyla birlikte depremzedelerin barınma ve hijyen ihtiyaçlarının karşılanması için çalışma ve projelerin başlatıldığını belirten Öztrak, depremzedelerin acilen çadır ve konteynere ihtiyacı olduğunu söyledi. CHP’li belediyelerin bu malzemeleri temin etmekte zorlandıklarını söyledi.

“Hukuk devleti olmak için ne gerekiyorsa yapmalı”

Kadir gününde yardım için Türkiye’ye gelen arama kurtarma ekiplerinin can güvenliğini sağlayamadıklarını, somut bir tehdit olduğu gerekçesiyle çalışmalarına son vererek ülkelerine dönme kararı aldıklarını belirten Öztrak, “Ne anlamı var? Ülkemize yardım için gelen bu ekipleri güvenlik kaygısı haline getirmek mi?” soruyu yöneltti.

Sosyal medyada yağma ve yağmacılara yönelik olduğu iddia edilen inanılmaz görüntülerin dolaştığını ifade eden Öztrak, “Yağma ve yağmacılara karşı her türlü önlem alınmalı. Ama hukuk devleti olduğumuzu unutmadan, hukuk içinde kalarak. Bu Ülkenin polisi, askeri, kolluk kuvvetleri, adliyesi, suçluları bunu önleyecek tedbirleri almalı ve hukuk devleti olmak için gerekeni yapmalıdır.” dedi.

Faik Öztrak, deprem bölgesinde hem vatandaşların hem de misafirlerin güvenlik kaygılarının giderilmesi gerektiğini vurguladı.

Deprem bölgesindeki dağınıklığın devam ettiğini, deprem sabahı hükümetin deprem bölgesinin tamamını afet bölgesi ilan etmediğini ve askeri bölgeye taşımadığını belirten Öztrak, “Düşünebildi. depremden 36 saat sonra yani tam 1.5 gün sonra bu konuda.Neyi bekledi bunca saat?” söz konusu.

Milletin hayatını kurtaramayanların imajı kurtarma kaygısı taşıdığını belirten Öztrak, “Bu depremin geleceği belliydi. Bu şehirleri depreme karşı güçlendirecek hiçbir önlem almadılar. uygulanabilir bir deprem müdahale planı yoktu.” değerlendirmesini yaptı.

Kahramanmaraş İli Afet Risk Azaltma Planı’nı gösteren Öztrak, planda bürokratların Kahramanmaraş Pazarcık’ta meydana gelecek depremin büyüklüğünü iddia ettiklerini, bunun için tatbikat ve simülasyon çalışmaları da yaptıklarını söyledi.

“Sınırlarımızın güvenliği kırmızı çizgimizdir”

“Yurt binaları için üniversiteleri kapatma kararı almışlar. Vazgeçmek denilince akla ilk bilim geliyor.” Öztrak, “Artık bu güzel ülkede önce feda edilecek eğitim, bilim ve gençliğimiz kalmamalı” dedi. söz konusu.

Depremden etkilenen vatandaşlara mutlaka temel bir gelir sağlanması gerektiğini ifade eden Öztrak, depremde hayatını kaybedenlerin tüm kredi borçlarının bankalar tarafından silinmesi gerektiğini vurguladı.

Öztrak, “Yıkılan evlerin depreme dayanıklı olarak yeniden yapılması gerekiyor. Hatay başta olmak üzere stratejik sınır şehirlerimizin demografik yapısının korunması gerekiyor.” dedi.

Belçika Başbakanı’nın “Suriye’de 5,5 milyon Suriyeli evsiz kaldı. Yeni bir göç dalgası kapıda. Türkiye ile anlaşalım para verelim. Mülteciler orada kalsın” sözlerini reddettiklerini ifade eden Öztrak, şöyle konuştu: “Türkiye’mizi Suriye yapma politikasını asla kabul edemeyiz. Başta Hatay olmak üzere Atatürk’ün şahsi emaneti olan halkımızın can güvenliği kırmızı çizgimizdir. Ülkemizin bütün ekonomik, siyasi ve diplomatik adımlarını bütüncül bir akılcı plan çerçevesinde atması gerekmektedir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu